



# Al & training friend or foe?

9TH NASCE SCIENTIFIC MEETING OCTOBER. 6-9, 2025

GHENT (BELGIUM)

ITCIT (GHENT UNIVERSITY HOSPITAL) & ORSI ACADEMY

TRAIN THE TRAINER COURSE

SCIENTIFIC SESSIONS

**ABSTRACT SUBMISSION** 

WALKING DINNER



## 07:30 Transport from hotel to Orsi Academy by bus

- 08:00 Registration
- **08:30** Welcome at Orsi Academy

## 09:00 Plenary session 1: Traning & Assessment!

## Chairs: Wouter Willaert (ITCIT), Dara O'Keeffe (RCSI) & Uli Strauch (DSSH)

09:00 - 09:10 + 5 min 09:15 - 09:25 + 5 min 09:30 - 09:40 + 5 min 09:45 - 09:55 + 5 min 10:00 - 10:10 + 5 min Training 'The Robotic Surgeon' - Proficiency-based technical training Measuring resident competence during chest drain insertion - Validity study Assessment of Clinical Reasoning and Human Factors in a Simulated Environment AI in healthcare - The missing link between simulation and assessment Boosting anatomical knowledge with echocardiography and videos, focusing on cognitive load, self-efficacy, and motivation (prize session)

10:15

Coffee break & networking

# 11:00 Plenary session 2: Training, Time, Tutors ... is what WE NEED!

## Chairs: Gilles Soenens (BAST), Eva Vanderstraeten (Orsi), Jul Lambermont (Junior Orsi) & Per Stroli (MiDT)

11:00 - 11:07 + 3 min 11:10 - 11:17 + 3 min 11:20 - 11:27 + 3 min 11:30 - 11:37 + 3 min 11:40 - 11:47 + 3 min 11:50 - 11:57 + 3 min Get to know Junior Orsi

Challenges and opportunities in surgical formation Successful integration of simulation based training in daily practice Stress during simulation training

Building competent simulation educators: SimNext approach to lifelong learning Assessing AI as a diagnostic support tool for surgical admissions in the emergency department (prize session)

**12:00** Industry sessions

**9th NASCE Scientific Meeting** 

# DAY 1 - OCTOBER 8, 2025

Emin Aksoy Wouter Willaert Eva Vanderstraeten

## NASCE

Niki Rashidian Leander De Mol Dieter Vyt Wouter Bogaert Wouter Willaert

## **NASCE meets 'the YOUTH'**

Olivia Corthals & Marie Huys Cédric Schraepen Gilles Soenens Maria Tjønnås Uli Strauch John Rice

## 12:15 Lunch & networking

## **13:30** Breakout sessions

Hands-on training Future or reality Roundtable discussion Assessing teams New frontiers in robotic surgery The AI patient Healthcare Simulation 2050: Building a better future together Tips & tricks

## **15:00 Coffee break & networking**

**15:30 Plenary session 3: Team training - Enhancing competency and confidence** Chairs: Dilek Kitapcioglu (CASE), Dieter Vyt (DSSH/ITCIT) & Per Luigi Ingrassia (SESAM)

15:30 - 15:40 + 5min

15:45 - 15:55 + 5 min 16:00 - 16:10 + 5 min 16:15 - 16:25 + 5 min

16:30 - 16:50 + 5 min

ECMO and team training

Surgical sabermetrics enhancing operative team performances Technologies & innovation for team training Assessing AI as a diagnostic support tool for surgical admissions in the emergency department (prize session) NASCE - 10 years young!

Tour of Orsi Academy Two poster sessions with appetizers & drinks Chairs: Nicla Settembre (Hopital Virtuel de Lorraine). Lars Enochsso

Chairs: Nicla Settembre (Hopital Virtuel de Lorraine), Lars Enochsson (CAMST), Olivia Corthals (Junior Orsi) Niki Rashidian (ITCIT/Orsi), Apostolos Papalois (SUBRE), Gilles Soenens (BAST)

18:00 Networking walking dinner at Orsi Academy celebrating NASCE's 10th birthday!

20:30 Return to hotel by bus

**9th NASCE Scientific Meeting** 

17:00

Orsi Academy Arteveldehogeschool NASCE, SESAM, DSSH & Orsi Academy Calum Arthur

## **NASCE meets SESAM**

Harlinde Peperstraete & Beth Vandenbroucke Calum Arthur Serena Ricci Cecilia Escher

Anders Belgenfelz, Oscar Traynor & Dara O'Keeffe

### Transport from hotel to Orsi Academy by bus 08:00

Welcome & summary day 1 NASCE annual meeting 08:30

#### **Plenary session 4** 08:45

## Chairs: Oscar Traynor (NASCE), Jean Lemaitre (RBSS) & Nicla Settembre (Hopital Virtuel de Lorraine)

08:45 - 09:00 + 5 min	Simulation school of Nancy and simulation program in France
09:00 - 09:15 + 5 min	Patient-specific preoperative simulation based on Artificial Ir
09:20 - 09:35 + 5 min	How to improve the NOTECHS to face surgical crisis: impact
09:40 - 09:55 + 5 min	Coaching the surgeon
10:00 - 10:10 + 5 min	Proficiency based progression on the Hugo system for learn
	assisted radical prostatectomy: a feasibility study (prize sess

## **Coffee break & networking** 10:15

## 11:00

## **Plenary session 5: Innovation & Future of Simulation**

## Chairs: Anders Bergenfelz (NASCE), Li Felländer-Tsai (CAMST) & Serena Ricci (SESAM)

11:00 - 11:10 + 5 min
11:15 - 11:25 + 5 min
11:30 - 11:40 + 5 min
11:45 - 11:55 + 5 min
12:00 - 12:10 + 5 min
12:15 - 12:20
12:20 - 12:35
12:35-12:40

Voice as a vital sign? Using speech to identify cognitive load in surgery (prize session) Advancing training in veterinary medicine anno 2025 Simulation based training – Scaling up AI + Simulation-based learning - Mind the gap! Exploring DUTCH's simulation innovations in healthare NASCE AM 2026 Prize announcement, certification & NASCE business meeting 2026 **Closure NASCE AM** 

12:40 Lunch & networking

## **9th NASCE Scientific Meeting**

## **DAY 2 - OCTOBER 9, 2025**

Isabelle Van Herzeele

## **NASCE meets RBSS**

ntelligence 3D modelling of team simulation

ning nerve-sparing robotsion

Nicolas Berte Luc Soler Jean-Marc Baste Calum Arthur Edoardo Beatrici

NASCE

Tom Mcintyre Annelies Decloedt Paul Sergeant Marco Mezzina Uli Strauch Per Stroli Li Fellander Tsai, Apostolos Papalois, Dara O'Keeffe & Emin Aksoy

## NASCE ARB meeting & NASCE Executive meeting (invitation only) 13:00

## **Plenary session 6** 13:30

Chairs: Niki Rashidian (ITCIT/Orsi), Alexandra Dili (RBSS) & Pieter-Jan Hermans (BAST)

13:30 - 13:40+ 5 min	Practical implementation of a Belgian ophtalmology training of
	and barriers
13:45- 13:55+ 5 min	New surgical curriculum in Belgium – embracing the changes
	Simulators – buy or develop through contests?
14:00 - 14:10 + 5 min	Optimizing endovascular surgical training: a protocol for evalu
14:15 - 14:25+ 5 min	and individualized video-based feedback in the PROSPECT p
14:30 - 14:40+ 5 min	What's on the horizon: preclinical evaluation of endovascular
14:45 - 14:55 + 5 min	CRM training from F16 to OR (TBC)

**Coffee break & networking** 15:00

Break-out sessions 15:30

> Hands-on robotic basic skills Minimal invasive and open surgical skills

**Closure & farewell drinks** 17:00

**9th NASCE Scientific Meeting** 

curriculum – facilitators

## ! (TBC)

lating cognitive load rogram (abstract) devices

## **RBSS**

## Carina Koppen

Alexandra Dilli Paul Sergeant Nicholas Rennie

Alexandre Oligny Colonel Serge Mulleners

Orsi Academy TBC

RBSS